larisa web camera

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Fw: Why we have Blackouts . . . .

 

 

Να γιατί γίνονται διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύµα . . . . .

  

 

 

 

 


 

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Τα 10 μεγαλύτερα μυστήρια του Νου και της Ζωής

Ζούμε σε έναν κατά το μεγαλύτερο μέρος άγνωστο και ίσως κάπως μυστηριώδη κόσμο, προσπαθώντας από τις πιο μακρινές στιγμές του παρελθόντος να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του, που είναι και τα μυστικά της ύπαρξής μας. Χιλιάδες είναι τα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες, κάποια από αυτά απαντήθηκαν, κάποια άλλα όχι. Πολλές φορές δε φαίνεται, πως μια απάντηση γεννάει και νέα ερωτήματα. Κάπως έτσι έγινε και με το νου του ανθρώπου. Βαδίζοντας στον 21ο αιώνα η σύγχρονη επιστήμη έχει προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό την κατανόηση νοητικών λειτουργιών, που πριν από μερικούς αιώνες φαινόντουσαν ερωτήματα που θα παρέμεναν για πάντα μυστηριώδη. Τα έχει όμως απαντήσει, ή απλά άνοιξε το κουτί της Πανδώρας;

Όνειρα

Αν ρωτούσατε 10 ανθρώπους σχετικά με τη φύση των ονείρων, πιθανότατα θα παίρνατε 10 διαφορετικές απαντήσεις. Κι αυτό, επειδή οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Μία πιθανότητα: τα όνειρα ασκούν το νου ενεργοποιώντας συνάψεις μεταξύ νευρικών κυττάρων. Άλλη θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι ονειρεύονται για στόχους και αισθήματα που δεν πραγματώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και η διαδικασία των ονείρων βοηθάει στη στερεοποίηση των σκέψεων και των αναμνήσεων. Γενικά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ονειρευόμαστε κυρίως κατά τη διάρκεια του βαθύτερου σταδίου του ύπνου, του ονομαζόμενου ύπνου REM (REM: Rapid Eye Movement γρήγορη κίνηση των ματιών), αν και συμβαίνει να βλέπουμε όνειρα και στα υπόλοιπα στάδια του ύπνου.

Ύπνος

Το κάνουν οι μύγες των φρούτων, το κάνουν οι τίγρεις και άλλα ζώα, το κάνει ο άνθρωπος και φαίνεται πως δεν χορταίνει με τίποτε. Ο λόγος, για τον ύπνο. Κλείνουμε τα μάτια και αυτή η διαδικασία είναι τόσο σημαντική για μας, ώστε ξοδεύουμε το ένα τέταρτο ολόκληρης της ζωής μας κοιμούμενοι. Αλλά οι λόγοι που κρύβονται πίσω από το φαινόμενο του ύπνου εξακολουθούν να αποτελούν ένα αίνιγμα, όσο αποτελούν και τα όνειρα. Ένα πράγμα που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι, πως ο ύπνος έχει κριτική σημασία για τα θηλαστικά. Παρατεταμένες περίοδοι αϋπνίας μπορούν να οδηγήσουν σε ζαλάδες, ψευδαισθήσεις και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και στο θάνατο. Υπάρχουν δύο βασικά στάδια ύπνου, ο NREM (non REM) κατά τη διάρκεια του οποίου ο εγκέφαλος παρουσιάζει χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα και ο REM, όπου ο εγκέφαλος εμφανίζει μεγάλη δραστηριότητα. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο NREM ύπνος είναι αυτός που πρακτικά ξεκουράζει το σώμα εξασφαλίζοντας τη συντήρηση της ενέργειάς μας, όπως γίνεται στα ζώα με τη χειμερία νάρκη. Ο REM ύπνος θα μπορούσε να βοηθάει στην οργάνωση των αναμνήσεων. Αυτή η άποψη όμως δεν έχει αποδειχθεί, και τα όνειρα που εμφανίζονται σ΄ αυτό το στάδιο δε σχετίζονται πάντα με αναμνήσεις.

Αισθήσεις από μέλη φαντάσματα

Υπολογίζεται πως περίπου το 80% των αναπήρων (με κολοβώματα) έχουν αισθήσεις που περιλαμβάνουν θερμότητα, φαγούρα, πίεση και πόνο και που προέρχονται από το αφαιρεμένο μέλος. Τα άτομα που βιώνουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο είναι γνωστό ως 'μέλος φάντασμα', νιώθουν σαν το μέλος που έχουν χάσει να είναι ακόμα μέρος του σώματός τους. Μία εξήγηση θεωρεί ότι τα νεύρα που αντιστοιχούν στο απολεσθέν μέλος δημιουργούν νέες συνδέσεις με τον νωτιαίο μυελό και συνεχίζουν να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο σα να υπήρχε το μέλος ακόμα εκεί. Μια άλλη πιθανότητα είναι πως ο εγκέφαλος είναι ρυθμισμένος να λειτουργεί θεωρώντας πως υπάρχει ολόκληρο το σώμα, δηλαδή ο νους συνεχίζει να διατηρεί ένα σχεδιάγραμμα του σώματος στο οποίο περιλαμβάνει όλα τα μέλη του.

Το βιολογικό ρολόι

Βρίσκεται στον υποθάλαμο και ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας, ή βιολογικό ρολόι και προγραμματίζει το σώμα να ακολουθεί έναν ρυθμό 24 ωρών (κιρκαδιανός ρυθμός). Το πιο ευδιάκριτο αποτέλεσμα του κιρκαδιανού ρυθμού είναι ο κύκλος του ύπνου και της εγρήγορσης, αλλά το βιολογικό ρολόι επίσης ελέγχει τη λειτουργία της πέψης, τη θερμοκρασία του σώματος, την πίεση του αίματος και την παραγωγή ορμονών. Ερευνητές έχουν βρει ότι η ένταση του φωτός μπορεί να προσαρμόσει το ρολόι προς τα μπρος ή προς τα πίσω, ρυθμίζοντας την έκκριση της ορμόνης μελατονίνη. Η τελευταία διαφωνία αφορά στο εάν συμπληρώματα μελατονίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του jet lag, το σύνδρομο που προκαλείται όταν κάποιος πετάει με αεροπλάνο διασχίζοντας διαφορετικές ζώνες ώρας.

Μνήμη

Κάποιες εμπειρίες είναι δύσκολες να τις ξεχάσουμε, όπως ίσως το πρώτο φιλί. Αλλά πως διατηρείται όλη αυτή η 'ταινιοθήκη' της ζωής μας; Χρησιμοποιώντας εγκεφαλο-απεικονιστικές τεχνικές, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και την αποθήκευση των αναμνήσεων. Έχουν ανακαλύψει ότι ο ιππόκαμπος που βρίσκεται στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, θα μπορούσε να λειτουργεί σαν ένα κουτί μνήμης. Αλλά αυτή η περιοχή διατήρησης των μνημών δεν είναι πλήρως διακριτή. Προκύπτει πως τόσο αληθινές, όσο και ψευδείς αναμνήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν ίδιες εγκεφαλικές περιοχές. Για να ανακληθεί η πραγματική ανάμνηση, κάποιοι ερευνητές ζητούν σε ένα υποκείμενο να την ανακαλέσει μαζί με τα περιβάλλοντα γεγονότα που σχετίζονται μ' αυτή, κάτι που είναι δύσκολο εάν το γεγονός δεν έχει συμβεί στην πραγματικότητα.

Γέλιο

Το γέλιο αποτελεί μία από τις πιο δυσνόητες ανθρώπινες συμπεριφορές. Επιστήμονες έχουν βρει πως κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 'καλού γέλιου' ενεργοποιούνται τρεις εγκεφαλικές περιοχές: μία που αφορά τις νοητικές διεργασίες που συντελούν στην κατανόηση του αστείου, μία κινητική περιοχή που δίνει την χαρακτηριστική για το γέλιο κίνηση των μυών και μία συναισθηματική περιοχή που δίνει το αίσθημα της ιλαρότητας. Αλλά παραμένει άγνωστο γιατί ένα άτομο γελάει με τα ανόητα αστεία κάποιου φίλου του, ενώ κάποιο άλλο άτομο ξεκαρδίζεται παρακολουθώντας μία ταινία τρόμου. Ο John Morreall, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές του χιούμορ στο Κολέγιο William και Mary, βρήκε ότι το γέλιο είναι μία παιχνιδιάρικη αντίδραση σε ιστορίες που δεν παρουσιάζουν μία εννοιολογική συνάφεια που θα περιμέναμε. Άλλοι ερευνητές του πεδίου τονίζουν ότι το γέλιο είναι ένας τρόπος μη λεκτικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που υποδηλώνει ότι αυτός που γελάει βρίσκεται σε κέφι. Ένα είναι σίγουρο: το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Κληρονομικότητα ή περιβάλλον

Σ' αυτή τη μακρόχρονη μάχη σχετικά με το εάν οι σκέψεις και οι προσωπικότητές μας ελέγχονται από γονίδια ή από το περιβάλλον, οι επιστήμονες έχουν έναν πειστικό όγκο στοιχείων που υποδηλώνει ότι ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο. Η δυνατότητα της μελέτης μεμονωμένων γονιδίων παρέχει ενδείξεις πως λίγο έλεγχο έχουμε επάνω στην κληρονομικότητά μας, ωστόσο σε πολλά πεδία, η άσκηση συγκεκριμένων πιέσεων και μεθόδων ανατροφής έχουν δείξει ισχυρή επίδραση σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.

Γιατί γερνάμε

Η αθανασία είναι μόνο για τις ταινίες του Hollywood. Αλλά γιατί γερνούν οι άνθρωποι; Γεννιόμαστε με ένα εύρωστο σώμα γεμάτο με μηχανισμός για να καταπολεμούν την ασθένεια και τους τραυματισμούς, που θα περίμενε κανείς ότι θα εξακολουθούσαν να μας προστατεύουν από δύσκαμπτες αρθρώσεις και άλλες ασθένειες που εμφανίζονται καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά καθώς γινόμαστε μεγαλύτεροι, οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του σώματός μας αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν. Ως αποτέλεσμα, η αντοχή μας απέναντι σε φυσικούς τραυματισμούς και φορτία ολοένα και μειώνεται. Οι θεωρίες που εξετάζουν το γιατί γερνάμε διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: 1) όπως όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, η γήρανση θα μπορούσε να είναι απλά ένα τμήμα της ανθρώπινης γενετικής και με κάποιον τρόπο είναι ευεργετική για εμάς, 2) στην λιγότερο αισιόδοξη θέαση, η γήρανση δεν επιτελεί κανέναν σκοπό, αλλά είναι αποτέλεσμα της καταστροφής των κυττάρων που γίνεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Κάποιοι λίγοι ερευνητές ωστόσο, πιστεύουν ότι η επιστήμη θα καταφέρει τελικά να επιβραδύνει τη γήρανση, τουλάχιστον τόσο ώστε να ζούμε διπλάσιο χρόνο από όσο ζούμε τώρα.

Κρυογονική

Το να ζει κανείς για πάντα ίσως δε γίνει ποτέ. Αλλά ένα πρωτοποριακό πεδίο που λέγεται κρυογονική θα μπορούσε να δώσει σε κάποιους ανθρώπους δύο ζωές. Ένα τέτοιο κέντρο είναι το Alcor Life Extension Foundation στην Αριζόνα, που αποθηκεύει σώματα σε θήκες που είναι γεμάτες με υγρό άζωτο σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, των 320 βαθμών Fahrenheit (ή 78 Kelvin). Η ιδέα είναι πως ένα άτομο που πεθαίνει από μία ανίατη για τη σημερινή επιστήμη ασθένεια, θα μπορούσε να παγώσει και να αναζωογονηθεί στο μέλλον όταν βρεθεί η θεραπεία. Το σώμα του τέως θρυλικού παίχτη του μπέϊζμπολ Ted Williams είναι φυλαγμένο σε μία από τις καταψύξεις του Alcor. Όπως και τα άλλα σώματα που βρίσκονται εκεί, βρίσκεται σε μια θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Μ' αυτόν τον τρόπο, εάν ποτέ υπήρχε κάποια διαρροή στο δοχείο, ο εγκέφαλος θα παρέμενε μέσα στο ψυχρό υγρό. Ακόμα δεν έχει αναζωογονηθεί κανένα από τα κατεψυγμένα σώματα, επειδή δεν υπάρχει τέτοια τεχνολογία. Εάν το σώμα δεν καταψυχθεί στην ακριβώς κατάλληλη θερμοκρασία, τα κύτταρά του θα μετατραπούν σε πάγο και θα σπάσουν σε κομμάτια.

Συνείδηση

Όταν σηκωνόμαστε το πρωί, μπορεί να αντιλαμβανόμαστε ότι ο ήλιος μόλις σηκώθηκε, να ακούμε μερικά πουλιά να τιτιβίζουν, ή ακόμα να νιώθουμε μια στιγμή αγαλλίασης καθώς ο φρέσκος πρωινός αγέρας χαϊδεύει το πρόσωπό μας. Με άλλα λόγια, είμαστε συνειδητοί. Αυτό το περίπλοκο θέμα έχει παιδέψει την επιστημονική κοινότητα από την αρχαιότητα. Μόνο πρόσφατα οι νευροεπιστήμονες έχουν θεωρήσει τη συνείδηση ως ένα πραγματικό θέμα για έρευνα. Το μεγαλύτερο αίνιγμα είναι να εξηγηθεί το πώς οι διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο δίνουν γένεση σε υποκειμενικές εμπειρίες. Για την ώρα όμως, αυτό που έχουν καταφέρει οι επιστήμονες είναι να συντάξουν μια μεγάλη λίστα από ερωτήσεις.

Top 10 ανεξήγητων φαινομένων

Η επιστήμη έχει πολλές δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Κάποια φαινόμενα, ακόμα και αν θεωρηθούν ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ή αποτελούν ενδείξεις της άγνοιας που έχουμε για ένα μεγάλο σύνολο πραγμάτων που θα μπορούσαν να εξηγηθούν με φυσικό τρόπο, επιδεικνύουν μια επίμονη τάση να παραμένουν ανεξήγητα. Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά, παρακάτω.

10. Η σύνδεση σώματος και ψυχής

Οι βιολογικές επιστήμες μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τους τρόπους με τους οποίους ο νους επηρεάζει το σώμα. Το φαινόμενο placebo, για παράδειγμα, επιδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν πολλές φορές να προκαλέσουν μόνοι τους την εξασθένιση παθολογικών συμπτωμάτων εάν πιστεύουν ότι μια θεραπεία που δέχονται είναι αποτελεσματική, αν και δεν τους δίνεται καμιά θεραπεία αλλά νομίζουν ότι τη λαμβάνουν (placebo). Με τη χρήση διαδικασιών που η κατανόησή τους είναι πολύ φτωχή η ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από οποιαδήποτε θεραπευτική προσπάθεια της σύγχρονης ιατρικής.

9. Ψυχικές δυνάμεις και ESP

Οι ψυχικές δυνάμεις και η εξωαισθητήρια αντίληψη (ESP Extra-sensory perception) συγκαταλέγονται στην παρουσίαση αυτή, αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τουλάχιστον διότι η πεποίθηση ότι συμβαίνουν παρουσιάζει μια μεγάλου εύρους κοινή αποδοχή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαίσθηση είναι ένα είδος ψυχικής δύναμης, ένας τρόπος για να υπάρχει πρόσβαση σε κρυφή ή ειδική γνώση σχετικά με τον κόσμο ή το μέλλον. Ερευνητές έχουν κάνει δοκιμασίες σε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν ψυχικές δυνάμεις, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμασιών που έχουν γίνει κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες επιστημονικές συνθήκες έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αρνητικά ή διφορούμενα. Κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι οι ψυχικές δυνάμεις δεν μπορούν να ελεγχθούν και να μετρηθούν ή για κάποιο λόγο ελαχιστοποιούνται στην παρουσία σκεπτικιστών ή επιστημόνων. Εάν αυτό είναι αλήθεια, η επιστήμη ίσως να μη μπορέσει ποτέ να αποδείξει ή να αποκλείσει την ύπαρξη των ψυχικών δυνάμεων.

8. Επιθανάτιες εμπειρίες και ζωή μετά το θάνατο

Άνθρωποι που κάποτε είχαν φτάσει κοντά στο θάνατο έχουν κάποιες φορές αναφέρει ποικίλες υπερφυσικές εμπειρίες (όπως το ότι βρίσκονται σε ένα τούνελ και πλησιάζουν σε μια αλλόκοσμη πηγή φωτός, ξανασυναντούν ανθρώπους τους αγαπημένους, έχουν μια αίσθηση απέραντης γαλήνης, κ.λπ.) κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι υπάρχουμε μετά τον θάνατο. Ενώ τέτοιες εμπειρίες βιώνονται με μεγάλη ένταση και συχνότητα, κανείς δεν έχει γυρίσει με αποδείξεις ή με επαληθεύσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά γίνεται μετά το θάνατό μας. Οι σκεπτικιστές προτείνουν ότι οι εμπειρίες αυτές εξηγούνται με φυσικό τρόπο και αποτελούν προβλεπόμενες ψευδαισθήσεις ενός εγκεφάλου που βρίσκεται σε συγκεκριμένη τραυματική κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο τρόπος να γνωρίσουμε με βεβαιότητα τι είναι αυτό που προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες, ή αν είναι όντως οράματα της 'άλλης πλευράς'.

7. UFO (ATIA)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φαινόμενα θέασης ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) υπάρχουν. Πολλοί άνθρωποι βλέπουμε πράγματα στον ουρανό που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε, τα οποία κυμαίνονται από αεροσκάφη μέχρι μετέωρα. Το εάν αυτά τα αντικείμενα ή τα φώτα είναι ή δεν είναι εξωγήινα σκάφη, αποτελεί τελείως διαφορετικό θέμα. Δεδομένων των αφάνταστων αποστάσεων και προσπαθειών που εμπλέκονται για να διανυθούν διαπλανητικές, διαστρικές και ακόμα διαγαλαξιακές αποστάσεις, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται εκ πρώτης όψεως κάπως απίθανο. Παρολαυτά, ενώ οι προσεκτικές έρευνες έχουν αποκαλύψει γνωστές αιτίες για τις περισσότερες περιπτώσεις θεάσεων, κάποιες περιπτώσεις ΑΤΙΑ θα παραμείνουν πιθανότατα ανεξήγητες.

6. Ντεζαβού (Deja vu)

Το Deja vu είναι μια γαλλική φράση που σημαίνει 'το έχω ξαναδεί' και αναφέρεται στο ευδιάκριτο, αινιγματικό και μυστηριώδες αίσθημα ότι έχουμε ξαναζήσει ένα συγκεκριμένο σύνολο περιστάσεων στο παρελθόν. Μια γυναίκα μπορεί να μπαίνει σε ένα κτίριο σε μια ξένη χώρα που δεν είχε ποτέ πριν επισκεφτεί και να νιώθει ότι το όλο σκηνικό της είναι παράξενα και αναμφισβήτητα γνώριμο. Κάποιοι αποδίδουν το deja vu σε ψυχικές εμπειρίες ή σε αυθόρμητες εκλάμψεις από προηγούμενες ζωές. Όπως και με τη διαίσθηση, η έρευνα στην ανθρώπινη ψυχολογία μπορεί να προσφέρει πιο φυσιολογικές ερμηνείες, αλλά σε τελευταία ανάλυση η αιτία και η φύση του ίδιου του φαινομένου παραμένει ένα μυστήριο.

5. Φαντάσματα

Από το έργο του Shakespeare 'Μάκβεθ' μέχρι τα τηλεοπτικά σόου με τα μέντιουμ, τα πνεύματα των νεκρών κάνουν εδώ και πολλά χρόνια την εμφάνισή τους στον πολιτισμό μας και στις λαϊκές παραδόσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι είδαν παρουσίες από σκιώδεις αγνώστους ή από εκλιπόντες αγαπημένους τους. Αν και μια οριστική απόδειξη για την ύπαρξη των φαντασμάτων παραμένει άπιαστη, ειλικρινείς αυτόπτες μάρτυρες συνεχίζουν να αναφέρουν θεάσεις, φωτογραφήσεις ή ακόμα και επικοινωνίες με φαντάσματα. Οι ερευνητές φαντασμάτων ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα αποδειχθεί ότι οι πεθαμένοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ζωντανούς, παρέχοντας μια τελική απάντηση στο μυστήριο.

4. Μυστηριώδεις εξαφανίσεις

Οι άνθρωποι εξαφανίζονται για ποικίλους λόγους. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε εθελούσιες φυγές, κάποιες σε εμπλοκή σε ατυχήματα, κάποιοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής ή δολοφονίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαφανισμένοι τελικά, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, βρίσκονται. Αυτό δε συμβαίνει με τις πραγματικά μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Από το πλήρωμα του Marie Celeste μέχρι τον Jimmy Hoffa, την Amelia Earhart και την Natalee Holloway, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν εξαφανιστεί χωρίς να έχουν αφήσει απολύτως κανένα ίχνος. Όταν βρίσκονται άνθρωποι που θεωρείται ότι εξαφανίστηκαν, αυτό γίνεται πάντα μέσα από αστυνομικές έρευνες, μαρτυρίες ή ακόμα και από τύχη, όχι όμως από 'ψυχικούς ντετέκτιβ'. Αλλά όταν λείπουν στοιχεία και τα ίχνη έχουν χαθεί, ακόμα και η αστυνομία ή η επιστήμη, δεν μπορούν πάντα να λύσουν το μυστήριο.

3. Διαίσθηση

Όπως και να το αποκαλέσει κανείς, προαίσθημα, 'έκτη αίσθηση', ή οτιδήποτε άλλο, όλοι έχουμε βιώσει τη διαίσθηση κάποια στιγμή στη ζωή μας. Βέβαια, τα προαισθήματα συχνά προκύπτουν λανθασμένα (πόσες φορές κατά τη διάρκεια αναταράξεων στο αεροπλάνο, ήμασταν σίγουροι ότι το αεροπλάνο θα πέσει;), αλλά πολλές φορές επίσης επιβεβαιώνονται. Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα λαμβάνουμε πληροφορίες από τον κόσμο που μας περιβάλλει, οδηγώντας μας στο να νιώθουμε ή ακόμα και να γνωρίζουμε πράγματα, χωρίς να ξέρουμε πως και γιατί τα ξέρουμε. Αλλά οι περιπτώσεις των διαισθήσεων είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή να μελετηθούν και οι ψυχολόγοι μπορούν να δώσουν μόνο μερική απάντηση στο ζήτημα.

2. Ο Μεγαλοπόδαρος

Για δεκαετίες, μεγάλα, μαλλιαρά και ανθρωπόμορφα πλάσματα που αποκαλούνται 'Μεγαλοπόδαρος' έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από αυτόπτες μάρτυρες στην Αμερική. Παρόλες τις εκατοντάδες αναφορές, ποτέ δεν έχει βρεθεί ούτε ένα σώμα από το πλάσμα αυτό. Κανένα δεν έχει ποτέ σκοτωθεί από κάποιον κυνηγό, δεν έχει χτυπηθεί από κάποιο διερχόμενο αμάξι, ή ακόμα δεν έχει βρεθεί νεκρό από φυσικά αίτια. Στην απουσία ισχυρών στοιχείων όπως δόντια ή οστά, η υπόθεση στηρίζεται στις μαρτυρίες όσων τα έχουν δει και σε αμφιλεγόμενες φωτογραφίες και βίντεο. Εφόσον είναι λογικά αδύνατο να αποδειχθεί καθολικά η άρνηση μιας υπόθεσης (πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί το στοιχείο που την επιβεβαιώνει), η επιστήμη δε θα μπορέσει να αποδείξει ότι πλάσματα σαν τον Μεγαλοπόδαρο και το Τέρας του Λοχ Νες δεν υπάρχουν.

1. Ο βόμβος του Taos

Κάποιοι κάτοικοι και επισκέπτες της μικρής πόλης Taos του Νέου Μεξικό για πολλά χρόνια αναφέρουν πως ενοχλούνται και προβληματίζονται από έναν μυστηριώδη και αμυδρό βόμβο χαμηλής συχνότητας στον αέρα της ερήμου. Για περίεργο λόγο, μόνο περίπου το δύο τις εκατό των κατοίκων του Taos αναφέρουν ότι ακούν τον ήχο αυτό. Κάποιοι πιστεύουν ότι αποτελεί απλά ένα ασυνήθιστο ακουστικό φαινόμενο, άλλοι υποψιάζονται μαζική υστερία ή ακόμα εμπλέκουν απειλητικές συνομωσιολογικές ιστορίες. Είτε είναι όντως κάποιος υπαρκτός βόμβος, είτε αποτελεί κάποιο ψυχολογικό, φυσικό ή υπερφυσικό φαινόμενο, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την προέλευσή του.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Κίνδυνοι στην ακοή των εφήβων από τα MP3 Players

Μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι ενώ φαίνονται να ξέρουν ότι η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει την ακοή τους, δεν βλέπουν κανένα λόγο να χαμηλώσουν την ένταση στα ipods τους.

Σε συζητήσεις με τους μαθητές σε δύο γυμνάσια στην Ολλανδία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές γνώριζαν γενικά ότι η υψηλή ένταση ενός MP3 θα μπορούσε να βλάψει την ακοή τους.

Ακόμη, οι περισσότεροι είπαν ότι έπαιξαν συνήθως τη συσκευή τους στη μέγιστη ένταση και δεν είχαν κανένα λόγο να το αλλάξουν αυτό, καθότι δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ακοής.

Μια αναφορά των ερευνητών στο περοδικό Journal of Pediatrics λέει ότι όπως πολλοί έφηβοι έτσι και οι συγκεκριμένοι μαθητές αρνήθηκαν τον προσωπικό τους κίνδυνο. Οι περισσότεροι γνώριζαν τους γενικούς κινδύνους της δυνατής μουσικής αλλά θεώρησαν ότι είχαν μια ''χαμηλή προσωπική ευπάθεια'' στην απώλεια ακοής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η ερευνήτρια Ineke Vogel είπε σε μια συνέντευξη ηλεκτρνικού ταχυδρομείου, ''προτείνουμε στους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους και να τα ενημερώνουν για τους κινδύνους της χρήσης των MP3 players, και τις πιθανές μακροπρόθεσμες και αμετάκλητες συνέπειες στην ικανότητα ακοής''.

Οι γονείς μπορούν επίσης να ψάξουν για ενδείξεις τους προβλήματος, όπως όταν ένα παιδί παραπονιέται για περίεργους ήχους στα αυτιά του.

Με βάση ορισμένες συζητήσεις με γονείς διαπιστώνεται ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι απληροφόρητοι για τους κινδύνους ακρόασης, που προκύπτουν από το MP3, σημειώνουν οι ειδικοί.

Από τους 73 μαθητές στη μελέτη, λίγοι είπαν ότι οι γονείς τους, τους είχαν προειδοποιήσει ότι το παιχνίδι πάρα πολύ δυνατών σε ένταση συσκευών θα μπορούσε να βλάψει την ακοή τους.

Οι ερευνητές στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο για τους MP3 κατασκευαστές να κάνουν αλλαγές στην ένταση των MP3 players ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τα παιδιά.

Πολοί μαθητές είπαν ότι δέν ήξεραν πότε η ένταση γίνεται πολλή επικίνδυνη για την ακοή τους. Η ένταση πάνω από 90 DB (decibels) θεωρείται επικίνδυνη αλλά τα επίπεδα θορύβου πρέπει να φθάσουν σε 120 ή 140 dB για να γίνουν ανησηχητκά ή επίπονα.

Τέλος, οι κατασκευαστές σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα MP3 players με έναν δείκτη που αποδεικνύει το επίπεδο της έντασης από άποψη decibel, μαζί με ένα σήμα, όπως μια φωτεινή ένδειξη, όταν ο ήχος φθάνει τα επίπεδα στη ζώνη κινδύνου.

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Fw: ΕΡΕΥΝΑ ΟΗΕ - polu polu kalo



 

ΕΡΕΥΝΑ ΟΗΕ

Τον περασμένο μήνα μια παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ.
Η μόνη ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν: 
 
«Παρακαλώ να εκφέρετε την τίμια και ειλικρινή γνώμη σας για τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο».

Η έρευνα απέτυχε για τους παρακάτω λόγους:

Στην Αφρική δεν ήξεραν τι σημαίνει τρόφιμα.
Στην Ανατολική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει τίμια.
Στην Αγγλία δεν ήξεραν τι σημαίνει ειλικρινή.
Στην Δυτική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει έλλειψη.
Στην Σκανδιναβία δεν ήξεραν τι σημαίνει πρόβλημα.
Στην Κίνα δεν ήξεραν τι σημαίνει γνώμη.
Στη Μέση Ανατολή δεν ήξεραν τι σημαίνει λύση.
Στις δε ΗΠΑ δεν ήξεραν τι σημαίνει υπόλοιπος κόσμος!!!!!

 

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ερωτήσεις που σου σπάνε τα νεύρα…

8 02 2008

01. Γυρίζεις σπίτι κατάκοπος και σου λένε:- Ήρθες;

(Όχι, έρχομαι σε 10 λεπτά!)

02. Σε παίρνουν τηλέφωνο στο σταθερό:

- Έλα ρε σπίτι είσαι;
( Όχι, είμαι στο χωράφι κι έχω κάνει εκτροπή!)

03. Σε καφετέρια:

- Ένα frappe γλυκό, χωρίς.
- Χωρίς γάλα;
(Όχι, χωρίς καλαμάκι!)

04. Συναντιέσαι με ένα φίλο:

- Έλα ρε που είσαι;
(Στην απέναντι γωνία!)

05. Ανάβεις στο θερμοσίφωνο:

- Θα κάνεις μπάνιο;
(Όχι το άναψα για να καίει ρεύμα!)

06. Ντύνεσαι και ετοιμάζεσαι να φύγεις, οπότε ακούς:

- Θα βγεις;
( Όχι, προβάρω ρούχα!)

07. Τρως το φαΐ, ζητάς δεύτερο πιάτο και σου λένε:

- Σ’ άρεσε;
(Όχι, αλλά μη σε προσβάλω!)

08. Λες στον άλλο ότι βρήκες κοπέλα και σου λέει:

- Καλή είναι;
(Όχι αλλά μια ψυχή που είναι να βγει…)

09. Έρχεται ο υδραυλικός σπίτι και ο ιδιοκτήτης τον ρωτάει:

- Ήρθατε για τη βρύση;
(Όχι! Ν’ αλλάξω μια λάμπα & να κρεμάσω και τις κουρτίνες!)

10. Δώδεκα τη νύχτα, βάζεις πιτζάμες, λες καληνύχτα και πας στο δωμάτιό
σου οπότε σε ρωτάνε:
- Πας για ύπνο;
(Όχι πάω να ρίξω μπετά σε μια οικοδομή!)

11. Κάθεσαι σε καφετέρια και περνάει γνωστός:

- Α, εδώ κάτσατε;
( Όχι, ολογράμματα είμαστε)

12. Πας στο βενζινάδικο, κατεβαίνεις από το αμάξι και ανοίγεις το
πορτάκι της βενζίνης:
- Βενζίνη θέλεις;
(Όχι, να του βάλω πορτοκαλάδα).

Απίστευτο!

13 11 2007

Σνφμύωα με μαι έυρενα σοτ Πμανιπσητετο τυο Κμτρπιαιζ, δνε πεαιζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμαμρά μσέα σε μαί λξηέ, αεκρί το πώτρο κια το ταελείτυο γάμρμα να ενιαί σητ στωσή θσέη.

Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς κια να μροπετίε να τςι δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δνε δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά τνη λξηέ σνα σνύλοο.