larisa web camera

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Fw:

 

Sent: Wednesday, November 14, 2007 8:12 AM

Ένα γνώριμο πλανητικό σύστημα

PATHFINDER

χτές | 11:12


Ο σοφός λαός μας λέει πως δεν υπάρχει άλλο μέρος όπως το σπίτι μας, όμως όπως όλα δείχνουν μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού 41 έτη φωτός μακριά από τη γη μας υπάρχει ακόμα ένα πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας.

Οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ανακάλυψαν έναν ακόμα πλανήτη να κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο γνωστό ως 55 Cancri στον αστερισμό του καρκίνου, καθιστώντας το το πιο εκτεταμένο πλανητικό σύστημα που έχει ανακαλυφθεί μετά από το δικό μας.

Επιπλέον το σύστημα αυτό μοιάζει αρκετά με το ηλιακό μας σύστημα, καθώς αποτελείται από έναν γιγάντιο πλανήτη και άλλους τέσσερεις μικρότερους οι οποίοι κινούνται γύρω από το άστρο του συστήματος.

Ο γίγαντας πλανήτης μάλιστα κινείται σε τροχιά όμοια με αυτήν που κινείται ο Δίας γύρω από τον ήλιο. Επιπλέον το σύστημα 55 Cancri εκτός από «σύνθεση» διαθέτει και κοντινή ηλικία με το δικό μας ηλιακό σύστημα (4,7 δισεκατομμύρια έτη).

Ο νέος πλανήτης του συστήματος βρίσκεται σε απόσταση από το άστρο παρόμοια με εκείνη που διατηρεί η Αφροδίτη στο ηλιακό μας σύστημα, στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη» όπου προσφέρονται υγρό νερό και ήπιες θερμοκρασίες.

Ωστόσο ο πλανήτης αυτός έχει μέγεθος έως 45 φορές μεγαλύτερο από αυτό της γης ενώ δείχνει να μοιάζει περισσότερο με τον Ποσειδώνα ή τον Κρόνο.

«Είναι ένα σύστημα που αποτελείται από πλανήτες,» αναφέρει η καθηγήτρια Debra Fischer από το πανεπιστήμιο του San Francisco.

Η Fischer είναι υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό The Astrophysical Journal και σε ένα συνέδριο την περασμένη Τρίτη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η νέα ανακάλυψη αποτελεί έναν καλό οιωνό για την μελλοντική ανεύρεση πλανητών που θα μοιάζουν με τη γη. Πρόσθεσαν επίσης ότι η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της μεταφοράς από την μελέτη των πλανητών σε αυτή των πλανητικών συστημάτων.

Ένα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, Geoff Marcy, καθηγητής από το πανεπιστήμιο της California στο Berkeley, είπε ότι η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε τον ενθουσιασμό του.

Ο Marcy είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα ξέρουμε ότι η δομή του ηλιακού μας συστήματος δεν είναι μοναδική.»

Ο Jonathan I. Lunine, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Arizona, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι οι αστρονόμοι βρίσκονται πολύ κοντά στην απάντηση του ερωτήματος που τέθηκε από τον Albertus Magnus, ενός Γερμανού φιλοσόφου από το Μεσαίωνα ο οποίος αναρωτιόταν για την ύπαρξη και άλλων κόσμων εκτός από τον δικό μας.

Σήμερα, όπως αναφέρει ο Δρ. Lunine γνωρίζουμε πόσο μοναχικός είναι ο κόσμος μας και πόσο μακριά βρισκόμαστε από άλλα κοντινά αστέρια.

Την τελευταία δεκαετία έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 250 πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια.


Καθώς η τεχνολογία και οι νέες τεχνικές βελτιώνονται, οι «κυνηγοί» πλανητών έχουν καταφέρει να μεταφερθούν από πλανήτες μεγέθους του Δία σε άλλους οι οποίοι ομοιάζουν με τη γη.

Ωστόσο η ανίχνευση βραχωδών πλανητών όπως η γη είναι πιθανότατα πολύ πιο μακριά λόγω της σημερινής τεχνολογίας και όπως παραδέχονται οι επιστήμονες θα πρέπει να ελπίζουμε σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Ο πρώτος «εξωπλανήτης» του πλανητικού αυτού συστήματος εντοπίστηκε το 1996. Η Δρ. Fischer και οι συνάδελφοι της μελετούν το συγκεκριμένο σύστημα για παραπάνω από 18 χρόνια, προσθέτοντας όλο και περισσότερους πλανήτες στην λίστα.

Ο εξώτερος και μεγαλύτερος πλανήτης στο σύστημα, ο οποίος είναι έως και 4 φορές μεγαλύτερος από το Δία, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο του συστήματος σε μια απόσταση 500 εκατομμυρίων μιλίων, λίγο πιο μακριά από την απόσταση που διατηρεί ο Δίας στο ηλιακό μας σύστημα και χρειάζεται σχεδόν 14 χρόνια για την ολοκλήρωση μιας ολόκληρης τροχιάς.

Λόγω του ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να παρατηρήσουν μια ολόκληρη τροχιά πριν βεβαιωθούν για την ύπαρξη του πλανήτη, η τελευταία του παρουσία επιβεβαιώθηκε το 2002.

Οι τρείς κοντινότεροι πλανήτες του συστήματος βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το αστέρι σε μια απόσταση σχεδόν 2,2 εκατομμύρια έως 3,5 εκατομμύρια μίλια. Ο κοντινότερος απ' όλους τους πλανήτες είναι και ο μικρότερος.

Ο νέος πλανήτης, τον οποίο η Fischer θεωρεί και τον πιο «δύστροπο» απ' όλους βρίσκεται σε μια απόσταση 70 εκατομμυρίων μιλίων από το άστρο του συστήματος και χρειάζεται σχεδόν 260 μέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά.

Αν και ο πλανήτης αυτός δεν δείχνει ικανός να φιλοξενήσει ζωή, ο Marcy αναφέρει ότι θα μπορούσε να διαθέτει βραχώδεις δορυφόρους, όπως ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας, οι οποίοι θα διαθέτουν μια θερμοκρασία παρόμοια με αυτή της γης.

Αυτό για το οποίο διερωτούνται οι περισσότεροι επιστήμονες είναι η πορεία της εξελικτικής βιολογίας σε αυτούς τους δορυφόρους.

Την περιέργεια των αστρονόμων έχει προκαλέσει επίσης και ένα τεράστιο κενό, μια ζώνη 450 εκατομμυρίων μιλίων, ανάμεσα στο νέο πλανήτη και τον εξωτερικό πλανήτη του συστήματος.

Στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχει ένα παρόμοιο αλλά μικρότερο κενό ανάμεσα στον Δία και τον Άρη, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις διασπαστικές επιδράσεις που προκαλεί το πεδίο βαρύτητας του Δία.

NY Times

Επόμενο : Νέος «μουσικός» κώδικας Da Vinci

Δεν υπάρχουν σχόλια: