larisa web camera

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Top 10 ανεξήγητων φαινομένων

Η επιστήμη έχει πολλές δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Κάποια φαινόμενα, ακόμα και αν θεωρηθούν ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ή αποτελούν ενδείξεις της άγνοιας που έχουμε για ένα μεγάλο σύνολο πραγμάτων που θα μπορούσαν να εξηγηθούν με φυσικό τρόπο, επιδεικνύουν μια επίμονη τάση να παραμένουν ανεξήγητα. Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά, παρακάτω.

10. Η σύνδεση σώματος και ψυχής

Οι βιολογικές επιστήμες μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τους τρόπους με τους οποίους ο νους επηρεάζει το σώμα. Το φαινόμενο placebo, για παράδειγμα, επιδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν πολλές φορές να προκαλέσουν μόνοι τους την εξασθένιση παθολογικών συμπτωμάτων εάν πιστεύουν ότι μια θεραπεία που δέχονται είναι αποτελεσματική, αν και δεν τους δίνεται καμιά θεραπεία αλλά νομίζουν ότι τη λαμβάνουν (placebo). Με τη χρήση διαδικασιών που η κατανόησή τους είναι πολύ φτωχή η ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από οποιαδήποτε θεραπευτική προσπάθεια της σύγχρονης ιατρικής.

9. Ψυχικές δυνάμεις και ESP

Οι ψυχικές δυνάμεις και η εξωαισθητήρια αντίληψη (ESP Extra-sensory perception) συγκαταλέγονται στην παρουσίαση αυτή, αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τουλάχιστον διότι η πεποίθηση ότι συμβαίνουν παρουσιάζει μια μεγάλου εύρους κοινή αποδοχή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαίσθηση είναι ένα είδος ψυχικής δύναμης, ένας τρόπος για να υπάρχει πρόσβαση σε κρυφή ή ειδική γνώση σχετικά με τον κόσμο ή το μέλλον. Ερευνητές έχουν κάνει δοκιμασίες σε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν ψυχικές δυνάμεις, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμασιών που έχουν γίνει κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες επιστημονικές συνθήκες έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αρνητικά ή διφορούμενα. Κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι οι ψυχικές δυνάμεις δεν μπορούν να ελεγχθούν και να μετρηθούν ή για κάποιο λόγο ελαχιστοποιούνται στην παρουσία σκεπτικιστών ή επιστημόνων. Εάν αυτό είναι αλήθεια, η επιστήμη ίσως να μη μπορέσει ποτέ να αποδείξει ή να αποκλείσει την ύπαρξη των ψυχικών δυνάμεων.

8. Επιθανάτιες εμπειρίες και ζωή μετά το θάνατο

Άνθρωποι που κάποτε είχαν φτάσει κοντά στο θάνατο έχουν κάποιες φορές αναφέρει ποικίλες υπερφυσικές εμπειρίες (όπως το ότι βρίσκονται σε ένα τούνελ και πλησιάζουν σε μια αλλόκοσμη πηγή φωτός, ξανασυναντούν ανθρώπους τους αγαπημένους, έχουν μια αίσθηση απέραντης γαλήνης, κ.λπ.) κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι υπάρχουμε μετά τον θάνατο. Ενώ τέτοιες εμπειρίες βιώνονται με μεγάλη ένταση και συχνότητα, κανείς δεν έχει γυρίσει με αποδείξεις ή με επαληθεύσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά γίνεται μετά το θάνατό μας. Οι σκεπτικιστές προτείνουν ότι οι εμπειρίες αυτές εξηγούνται με φυσικό τρόπο και αποτελούν προβλεπόμενες ψευδαισθήσεις ενός εγκεφάλου που βρίσκεται σε συγκεκριμένη τραυματική κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο τρόπος να γνωρίσουμε με βεβαιότητα τι είναι αυτό που προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες, ή αν είναι όντως οράματα της 'άλλης πλευράς'.

7. UFO (ATIA)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φαινόμενα θέασης ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) υπάρχουν. Πολλοί άνθρωποι βλέπουμε πράγματα στον ουρανό που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε, τα οποία κυμαίνονται από αεροσκάφη μέχρι μετέωρα. Το εάν αυτά τα αντικείμενα ή τα φώτα είναι ή δεν είναι εξωγήινα σκάφη, αποτελεί τελείως διαφορετικό θέμα. Δεδομένων των αφάνταστων αποστάσεων και προσπαθειών που εμπλέκονται για να διανυθούν διαπλανητικές, διαστρικές και ακόμα διαγαλαξιακές αποστάσεις, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται εκ πρώτης όψεως κάπως απίθανο. Παρολαυτά, ενώ οι προσεκτικές έρευνες έχουν αποκαλύψει γνωστές αιτίες για τις περισσότερες περιπτώσεις θεάσεων, κάποιες περιπτώσεις ΑΤΙΑ θα παραμείνουν πιθανότατα ανεξήγητες.

6. Ντεζαβού (Deja vu)

Το Deja vu είναι μια γαλλική φράση που σημαίνει 'το έχω ξαναδεί' και αναφέρεται στο ευδιάκριτο, αινιγματικό και μυστηριώδες αίσθημα ότι έχουμε ξαναζήσει ένα συγκεκριμένο σύνολο περιστάσεων στο παρελθόν. Μια γυναίκα μπορεί να μπαίνει σε ένα κτίριο σε μια ξένη χώρα που δεν είχε ποτέ πριν επισκεφτεί και να νιώθει ότι το όλο σκηνικό της είναι παράξενα και αναμφισβήτητα γνώριμο. Κάποιοι αποδίδουν το deja vu σε ψυχικές εμπειρίες ή σε αυθόρμητες εκλάμψεις από προηγούμενες ζωές. Όπως και με τη διαίσθηση, η έρευνα στην ανθρώπινη ψυχολογία μπορεί να προσφέρει πιο φυσιολογικές ερμηνείες, αλλά σε τελευταία ανάλυση η αιτία και η φύση του ίδιου του φαινομένου παραμένει ένα μυστήριο.

5. Φαντάσματα

Από το έργο του Shakespeare 'Μάκβεθ' μέχρι τα τηλεοπτικά σόου με τα μέντιουμ, τα πνεύματα των νεκρών κάνουν εδώ και πολλά χρόνια την εμφάνισή τους στον πολιτισμό μας και στις λαϊκές παραδόσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι είδαν παρουσίες από σκιώδεις αγνώστους ή από εκλιπόντες αγαπημένους τους. Αν και μια οριστική απόδειξη για την ύπαρξη των φαντασμάτων παραμένει άπιαστη, ειλικρινείς αυτόπτες μάρτυρες συνεχίζουν να αναφέρουν θεάσεις, φωτογραφήσεις ή ακόμα και επικοινωνίες με φαντάσματα. Οι ερευνητές φαντασμάτων ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα αποδειχθεί ότι οι πεθαμένοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ζωντανούς, παρέχοντας μια τελική απάντηση στο μυστήριο.

4. Μυστηριώδεις εξαφανίσεις

Οι άνθρωποι εξαφανίζονται για ποικίλους λόγους. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε εθελούσιες φυγές, κάποιες σε εμπλοκή σε ατυχήματα, κάποιοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής ή δολοφονίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαφανισμένοι τελικά, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, βρίσκονται. Αυτό δε συμβαίνει με τις πραγματικά μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Από το πλήρωμα του Marie Celeste μέχρι τον Jimmy Hoffa, την Amelia Earhart και την Natalee Holloway, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν εξαφανιστεί χωρίς να έχουν αφήσει απολύτως κανένα ίχνος. Όταν βρίσκονται άνθρωποι που θεωρείται ότι εξαφανίστηκαν, αυτό γίνεται πάντα μέσα από αστυνομικές έρευνες, μαρτυρίες ή ακόμα και από τύχη, όχι όμως από 'ψυχικούς ντετέκτιβ'. Αλλά όταν λείπουν στοιχεία και τα ίχνη έχουν χαθεί, ακόμα και η αστυνομία ή η επιστήμη, δεν μπορούν πάντα να λύσουν το μυστήριο.

3. Διαίσθηση

Όπως και να το αποκαλέσει κανείς, προαίσθημα, 'έκτη αίσθηση', ή οτιδήποτε άλλο, όλοι έχουμε βιώσει τη διαίσθηση κάποια στιγμή στη ζωή μας. Βέβαια, τα προαισθήματα συχνά προκύπτουν λανθασμένα (πόσες φορές κατά τη διάρκεια αναταράξεων στο αεροπλάνο, ήμασταν σίγουροι ότι το αεροπλάνο θα πέσει;), αλλά πολλές φορές επίσης επιβεβαιώνονται. Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα λαμβάνουμε πληροφορίες από τον κόσμο που μας περιβάλλει, οδηγώντας μας στο να νιώθουμε ή ακόμα και να γνωρίζουμε πράγματα, χωρίς να ξέρουμε πως και γιατί τα ξέρουμε. Αλλά οι περιπτώσεις των διαισθήσεων είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή να μελετηθούν και οι ψυχολόγοι μπορούν να δώσουν μόνο μερική απάντηση στο ζήτημα.

2. Ο Μεγαλοπόδαρος

Για δεκαετίες, μεγάλα, μαλλιαρά και ανθρωπόμορφα πλάσματα που αποκαλούνται 'Μεγαλοπόδαρος' έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από αυτόπτες μάρτυρες στην Αμερική. Παρόλες τις εκατοντάδες αναφορές, ποτέ δεν έχει βρεθεί ούτε ένα σώμα από το πλάσμα αυτό. Κανένα δεν έχει ποτέ σκοτωθεί από κάποιον κυνηγό, δεν έχει χτυπηθεί από κάποιο διερχόμενο αμάξι, ή ακόμα δεν έχει βρεθεί νεκρό από φυσικά αίτια. Στην απουσία ισχυρών στοιχείων όπως δόντια ή οστά, η υπόθεση στηρίζεται στις μαρτυρίες όσων τα έχουν δει και σε αμφιλεγόμενες φωτογραφίες και βίντεο. Εφόσον είναι λογικά αδύνατο να αποδειχθεί καθολικά η άρνηση μιας υπόθεσης (πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί το στοιχείο που την επιβεβαιώνει), η επιστήμη δε θα μπορέσει να αποδείξει ότι πλάσματα σαν τον Μεγαλοπόδαρο και το Τέρας του Λοχ Νες δεν υπάρχουν.

1. Ο βόμβος του Taos

Κάποιοι κάτοικοι και επισκέπτες της μικρής πόλης Taos του Νέου Μεξικό για πολλά χρόνια αναφέρουν πως ενοχλούνται και προβληματίζονται από έναν μυστηριώδη και αμυδρό βόμβο χαμηλής συχνότητας στον αέρα της ερήμου. Για περίεργο λόγο, μόνο περίπου το δύο τις εκατό των κατοίκων του Taos αναφέρουν ότι ακούν τον ήχο αυτό. Κάποιοι πιστεύουν ότι αποτελεί απλά ένα ασυνήθιστο ακουστικό φαινόμενο, άλλοι υποψιάζονται μαζική υστερία ή ακόμα εμπλέκουν απειλητικές συνομωσιολογικές ιστορίες. Είτε είναι όντως κάποιος υπαρκτός βόμβος, είτε αποτελεί κάποιο ψυχολογικό, φυσικό ή υπερφυσικό φαινόμενο, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την προέλευσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: